Z czym makaron włoski?
Z czym makaron włoski?

Makaron włoski to popularne danie kuchni włoskiej, które stało się jednym z najbardziej znanych i lubianych dań na całym świecie. Jest to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki pszennej, jajek oraz wody. Makaron występuje w różnych kształtach i rozmiarach – od długich spaghetti po krótkie rurki penne czy fusilli spiralne. Może być podawany jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do innych dań mięsnych czy warzywnych sosów.

Historia makaronu włoskiego

Makaron włoski to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Jednak jego historia jest długa i ciekawa.

Początki makaronu sięgają starożytności, a dokładniej do Chin. Tamtejsi kucharze tworzyli różne dania z mąki pszennej i ryżowej, które suszono na słońcu lub gotowano w bulionie. Później Chińczycy przekazali swoje umiejętności Japończykom oraz Arabom.

To właśnie ci ostatni rozpowszechnili makaron po całym basenie Morza Śródziemnego w VII wieku n.e., podczas gdy Włochy były jeszcze pod rządami Rzymian. Z czasem jednak wprowadzono go także tam – pierwsze zapiski o tym pojawiły się dopiero około XIII wieku.

Jednym z powodów popularności tego produktu było łatwe przechowywanie: sucha pasta nie psuje się przez kilka miesięcy czy nawet lat (w przypadku tradycyjnie robionego orkiszu). Dlatego też szybko stała się elementarnym produktem żywnościowym we Włoszech jako alternatywa dla chleba.

Od XVI wieku produkcja ta stopniowo stawała sie coraz bardziej skomplikowaną dziedziną rzemiosła, którą kontrolowały specjalistyczne rodziny biznesowe zwane “pastai”. Pierwsza fabryka masowej produkcji makaronu zostałą otwarta w Neapolu w 1740 roku, a pod koniec XIX wieku pasta stała się dostępna dla masowego odbiorcy dzięki rozwijającemu się systemowi transportowemu.

Dziś makaron jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Jego różnorodność i możliwość łączenia go z rozmaitymi składnikami sprawiają, że nie ma dwóch takich samych potraw – każda może być inna i oryginalna.

Włoski rynek produkcji makaronu jest bardzo konkurencyjny: istnieje wiele firm produkujących ten produkt na skalę przemysłową oraz mniejsze zakłady rzemieślnicze specjalizujące sie w tradycyjnej technologii robienia pasty. Warto także wspomnieć o regionach włoskich słynących ze swojej wyjątkowej jakości maki (jak np. Abruzja czy Sardynia).

Makaron to symbol kultury kulinarnej Włoch, ale jak pokazuje historia jego powstania – również wynik wymiany handlowej między narodami Dalekiego Wschodu a Europie Śródziemnomorskiej dawno temu.
Każdy rodzaj tej potrawy posiada swoistą historię oraz indywidualne cechy smaku – co stanowi swego rodzaju hołd dla bogatej historii kulinariów naszego globu.

Podsumowując możemy stwierdzić, że historia makaronu włoskiego jest fascynująca i pełna zwrotów akcji; od początków w Chinach aż po rozwijający się rynek produkcji we Włoszech. Dziś makaron jest jednym z najpopularniejszych produktów żywnościowych na świecie, który ciągle ewoluuje i udowadnia swoją wszechstronność oraz uniwersalność.

Z makaronem włoskim świetnie pasuje sos pomidorowy, bolognese lub pesto. Zachęcam do wypróbowania przepisów na naszej stronie internetowej: https://bialamagia.pl/przepisy/makarony/. Aby odwiedzić naszą stronę, kliknij tutaj: https://bialamagia.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here