Jaki alkohol pije się w Tajlandii?
Jaki alkohol pije się w Tajlandii?

W Tajlandii popularne są różnego rodzaju alkohole, zarówno tradycyjne jak i importowane. Jednakże najbardziej charakterystyczny dla tego kraju jest whisky Mekhong oraz piwo Singha.

Wódka ryżowa

Jaki alkohol pije się w Tajlandii? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które przyjeżdżają do tego kraju. Jednym z najpopularniejszych trunków jest wódka ryżowa.

Wódka ryżowa to mocny napój alkoholowy otrzymywany poprzez destylację fermentowanego soku z kleistych ziaren ryżu. Właśnie dlatego nazywana jest również „rye whisky”. Jest ona jednym z podstawowych składników wielu tradycyjnych potraw tajskich oraz popularnego koktajlu – mojito.

Niektórzy twierdzą, że ta wódka ma bardzo delikatny smak i aromat, co sprawia, że ​​jest idealna dla początkujących miłośników mocnych trunków. Jednakże trzeba uważać na nią ze względu na jej wysoką zawartość alkoholu (często przekracza 40%).

Podczas gdy niektóre marki oferowane są tylko lokalnie lub regionalnie (np. Mekhong), inne można znaleźć zarówno we wschodniej Azji jak i za granicami kontynentu – takie jak Sam Song czy Hong Thong.

Wszystkie one jednak mają swoją własną historię i specyficzne cechy charakterystyczne: Mekhong słynie ze swej łagodności; Sam Song wykorzystuje dodatek miodowego syropu palmowego; a Hong Thong posiada intensywniejszy smak niż pozostałe dwie marki.

Wódka ryżowa jest również popularna w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Wietnam i Kambodża. Jednak to właśnie Tajlandia słynie z jej produkcji oraz spożywania w dużych ilościach podczas tradycyjnych świąt, festiwali czy uroczystości rodzinnych.

Niektórzy ludzie kupują tę mocną wódkę jako pamiątkę ze swojej podróży do kraju lub po prostu dla próby nowego smaku. Inni natomiast piją ją na co dzień – często mieszając ją z sokiem owocowym lub innymi napojami gazowanymi.

Jednym z najbardziej znanych koktajli wykorzystujących tajskiego alkoholu jest „Thai mojito”. Składa się on głównie ze soku limonkowego, mięty oraz cukru trzcinowego i oczywiście – dodatku mocnej wódki ryżowej. To idealny drink dla osób szukających odświeżenia i orzeźwienia podczas gorącego dnia letniego!

Podsumowując: jeśli chcesz spróbować czegoś typowo tajskiego – koniecznie skosztuj lokalnej whisky ryzowej! Jest to jeden z najważniejszych elementów kultury tego kraju oraz sposób na przebicie się przez barierę językową (bo przecież każdy wie o czym mówisz gdy powiesz “Mekhong”!). Pij odpowiedzialnie i ciesz się wyjątkowym smakiem kraju uśmiechu!

Zachęcam do zainteresowania się kulturą tajską i spróbowania lokalnego alkoholu, takiego jak Mekhong czy Singha Beer. Zapraszam również do odwiedzenia strony https://ikonamody.pl/ w celu odkrycia nowych inspiracji modowych.

Link tagu HTML: https://ikonamody.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here