Martini - jak serwować

Martini to bardzo popularny alkohol, który łączy w sobie słodycz i goryczkę, co jest wynikiem zmieszania wermutu z ginem. Martini to nazwa trunku i jednocześnie włoskiej marki, która zajęła się jego rozlewaniem. Obecnie martini jest kojarzone z luksusowym napojem alkoholowym, które zyskało sławę między innymi dzięki filmom z Jamesem Bondem trzymającym je w kieliszku z oliwką. Warto też wiedzieć, że wyróżnia się wiele rodzajów martini, można przygotować je na rozmaite sposoby.

Co warto wiedzieć o martini, z czym je podawać?

Mnogość martini sprawia, że aż trudno zdecydować się na konkretny trunek. Jeśli ktoś lubi raczyć się trunkami, to warto spróbować różnych wariantów tego napoju. Klasyką jest czerwone martini, które cechuje się ciemnoróżowym zabarwieniem, ma gorzki smak, mocno ziołowy. Jeśli ktoś szuka czegoś łagodniejszego, to powinien sięgnąć po martini białe, które idealnie sprawdza się do przystawek w postaci wędlin, serów, owoców morza. Można wyczuć nutkę wanilii, a posmak ginu został mocno stłumiony. Białe martini to lekki trunek, podaje się go głównie z dużą ilością lodu. Jeśli ktoś gustuje w grzańcu, to podobny smak uzyska, sięgając po różowe martini. Świetnie smakuje w połączeniu z tonikiem. Miłośnicy wina musującego mogą śmiało sięgnąć po Martini Brut. Ciekawą opcją jest także Martini Fiero o zabarwieniu pomarańczowym, z nutką cytrusową. Smakuje jak połączenie koktajlu z likierem.

Niezależnie od rodzaju martini, trunek ten należy podawać w specjalnych kieliszkach, które zostały przeznaczone do jego serwowania. Przypominają one kształtem otwierającego się tulipan, mają cienką nóżkę. Pojemność kieliszków do martini nie przekracza 200 ml. Martini można podawać też w kieliszkach do czerwonego wina, szczególnie jeśli mają one okrągłą czaszę. W przypadku koktajlu z martini warto przelać go do dzbanka. Zanim jednak ktoś naleje trunek do kieliszka, powinno się wymieszać go z lodu (najlepiej dużymi), plastrami owoców cytrusowych (grejpfrut i pomarańcza). Świetnie sprawdzą się także zmrożone owoce w postaci winogron, truskawek lub malin. Dodatki zawsze należy dobrać do kolorystyki napoju i pożądanego smaku. Poszczególne rodzaje martini dobrze komponują się z konkretnymi owocami Do Martini Rosso pasują winogrona, a do Martini Rossato owoce leśne.

Martini można podawać z tonikiem lub spritem, czyli w postaci koktajlu. Jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkim trunkiem, to można rozrobić go wodą gazowaną. Martini świetnie smakuje w wersji musującej. Ważne jest to, aby przed przygotowaniem drinków schłodzić najpierw alkohol. Trunek powinien mieć maksymalnie 15 stopni Celsjusza. Warto też schłodzić kieliszki, w których będą podawane napoje. W tym celu wystarczy włożyć do nich kostki lodu i zalać je wodą. Czerwone martini można podawać z whisky i campari. Martini Rosso świetnie smakuje z tonikiem i limonką. Warto też spróbować wersji z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym i lodem. W przypadku różowego martini idealnie sprawdza się połączenie trunku z sokiem granatowym z cytryną, kawałkami pomarańczy i lodem.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala17/domains/fabrykapodroznika.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here